In cazul unor conditii meteo nefavorabile, chiar si cei mai experimentati soferi pot avea probleme in a controla masina, iar neprevazutul poate aparea chiar daca se iau toate masurile de preventie necesare. In continuare va vom oferi o serie de sfaturi utile, astfel incat sa fiti pregatiti atunci cand plecati la drum cu masina inchiriata si conditiile de afara sunt nefavorabile.
1. Ceata
Ceata apare atunci cand temperaturile se schimba brusc, iar cele mai periculoase zone sunt cele deschise, precum cele de campie sau din apropierea lacurilor. Ea este formata din micro-particule de apa si din cauza faptului ca este mai grea decat aerul, este mai persistenta in zonele joase. Atunci cand intalniti ceata pe sosea, masurati cu atentie vizibilitatea de care aveti parte pentru a va deplasa in conditii sigure.
Daca vizibilitatea este de cateva sute de metri este in regula, insa va sfatuim sa nu circulati cu viteza prea mare. Asadar, in cazul in care este ceata dar exista suficienta vizibilitate, reduceti viteza si aprindeti proiectoarele si stopurile de ceata pentru a fi vazuti de catre ceilalti participanti la trafic.
2. Furtuna
In cazul furtunilor, al ploilor si al vijeliilor, va sfatuim sa evitati pasajele rutiere, deoarece aici se revarsa cantitatile mari de apa care nu reuseste sa se scurga in mod corespunzator. De asemenea, se recomanda sa circulati pe banda a doua sau a treia in caz de furtuni, deoarece apa care se aduna pe strazi poate fi destul de adanca in zona primei benzi de circulatie (strada fiind putin inclinata pentru ca apa sa se scurga in gurile de canal de langa trotuare).
Totodata, va recomandam sa fiti foarte atenti la acvaplanare, deoarece apa in combinatie cu viteza mare pot provoca pierderea controlului asupra autoturismului din cauza faptului ca apa nu mai poate fi aruncata in parti de profilul anvelopei. De asemenea, nu uitati faptul ca baltile pot ascunde gropi in asfalt, iar daca circulati cu viteza si intrati intr-o asemenea groapa este posibil sa faceti pana.
3. Noaptea
Principala problema atunci cand se conduce pe timp de noapte este vizibilitatea, deoarece apare ingreunarea posibilitatatii de a vedea marginile drumului si a informatiilor din trafic. In timpul noptii, se va adopta o viteza care sa asigure oprirea masinii in siguranta pe distanta care se vede clar in lumina farurilor.
Una din principalele cauze de accidente pe timp de noapte este efectul de orbire, mai ales pe drumurile neiluminate. Pentru a evita acest efect trebuie sa aplicati cateva masuri preventive precum evitarea privirii direct catre farurile care vin din sens opus si schimbarea pozitiei oglinzii retrovizoare din interiorul masinii pe pozitia antiorbire.
Va sfatuim sa tineti cont de aceste sfaturi atunci cand conduceti o masina inchiriata, dar si atunci cand utilizati masina personala. Compania noastra va sta la dispozitie cu servicii de
inchirieri auto Cluj aeroport si va oferim pana in
31 martie 2018 reduceri intre 20-30% la orice rezervare efectuata!